archief


Terug naar lijst

Directeur Henk Scholten legde uit dat het Zuiderstand het tijdelijke ontbreken van dans en muziektheater in het centrum opvangt maar ook Scheveningen tijdelijk iets extra’s biedt. Zoals gelegenheid voor amateurkunst en de bij de omgeving passende opvoering van de opera ‘Op hoop van Zegen’, met een koor van 100 mensen 10-13 september. Dit draagt bij aan de stijgende waardering in Scheveningen.

Naar aanleiding vraag bereikbaarheid: behalve bus 22 gaat er ook pendelbus vanaf CS rijden. Na die uitleg werden wij door het gebouw rondgeleid.

Als er gebouwd gaat worden op het Spuiplein moeten de voorstellingen elders gehouden worden en die andere plek is het Zuiderstrand theater en daar gingen de leden van de VOG een kijkje nemen.  We werden welkom geheten door de verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller, bij de najaarsbijeenkomst vorig jaar ook bij ons, toen voor het uitreiken van de PV prijs.

12 juni 2015    Bezoek aan Zuiderstrand theater.

Na de rondleiding het politieke hoogtepunt van de middag. Met als kernvraag hoe wethouder van de HSP, tegenstander in de oppositie nu meewerkt aan de verbouwing van het Spuiplein. Maar daaraan vooraf en anders dan we gewend zijn, vertelde Joris zijn persoonlijk geschiedenis, zijn kinderen waar hij trots op is (geslaagd voor examens) en hoe de kraker-fotograaf-timmerman in de raad en nu in het college belandde. Hoe de HSP van ‘luis in de pels’ collegepartij werd. Vanwaar de koersverlegging? Volgens Joris omdat er toch iets met het plein moest gebeuren, de voorbereidende processen zouden anders weer helemaal opnieuw gestart moeten worden, wat de planning van de theatergezelschappen in de wielen zou rijden.

Hoe gaat het verder? Uit een aanbod van 7 consortia zijn er 3 geselecteerd, waaruit een onafhankelijke beoordelingscommissie de beste kiest. Na 1 juli wordt het biedingsproces afgesloten. Voor de gemeenteraad rest dan niet veel meer als punten en komma’s (tenzij die compleet tegenstemt)  en in januari 2016 gaat het Spui op de schop.

Meerjarenbeleidsplan kunst en cultuur 2017-2020: Meer aandacht op broedplaatsen, cultuurankers, cultuureducatie en relatie met de samenleving. Dat geldt ook voor het Residentieorkest ‘dat zichzelf opnieuw heeft uitgevonden’.  

In de ledenvergadering werd met een minuut stilte de inmiddels overleden oud-collega’s Ton Landheer en Vera Wijnker herdacht. Mededelingen: de jury Piet Vink Prijs is met Gerard Verspui weer compleet. Op 16 oktober (wethouder van Engelshoven) vindt de najaarsbijeenkomst plaats. We besteden dan aandacht aan de HSD (Hague Security Delta).