archief


Terug naar lijst

10 juni 2016

Excursie Stadsentrees.

Stadsentrees was deze keer het thema en dat zijn alle plekken (9) waar bezoekers Den Haag binnen kunnen komen. Geen idee of ik dat mag zeggen, maar de meest prominente van die entrees lijken mij de entrees van HS ‘Loper Oude Centrum’, ooit de ‘Rode Loper’ genoemd, (maar dat paste minder bij de kleur van de huidige wethouder Ruimte) en CS richting binnenstad, ook wel aangeduid met  ‘de Haagse Loper ’ . We begonnen met de laatste en daarom was de verzamelplaats deze keer de huiskamer van CS, die, hoewel bij velen nog onbekend, door iedereen gevonden werd. Vóór de 1e geplande wandeling gingen we eerst naar het KJ Plein, dat volgens wethouder Bouwewijn Revis in de toekomst verfraaid wordt door beter uitzicht op het groen aan de overzijde, afwezigheid van hinder van zonlicht en wind, duidelijke looproutes, mooie bebouwing  en gelukkig geen extra kantoren.

Onder leiding van programma manager Max Jelennieuwski trokken we door Turfmarkt en Grote Markt. Onderweg werden bijzonderheden verteld, maar voor mij, al wandelend, niet altijd goed te horen en op te schrijven. Dat ging makkelijker in het Bureau Binnenstad, waar de heer Art Dekker (Den Haag Marketing)  uitweidde over de ambities van zijn organisatie, die verschillende partijen bundelt, met de gemeente, ten aanzien van binnenstad en Haagse Loper. In enkele woorden: gastvrijheid uitstralen, meer bezoekers, maar ook rekening houden met bewoners. Toevoegen aan ruimtelijke kwaliteit, functies onderwijs, cultuur en horeca.  

Vanwege het enthousiasme van de vorige spreker restte weinig tijd voor Wil Heinen, die de stadsentree Hollands Spoor/ Loper oude Centrum moest belichten. Behalve voor Constance en mij, als bewoners Stationsbuurt vertrouwd met dit onderwerp, jammer voor de oud raadsleden, maar dat werd wellicht wat gecompenseerd door de informatie die onderweg richting Hollands Spoor werd gegeven. Veel heb ik daar niet van opgepikt, want ik wilde onderweg boodschappentassen van Bewonersorganisatie ophalen met de patronen van buurtkunstenaar Bob Bonies, die ook op borden boven de Stationsweg te zien zijn.  Resultaat van een uitgelopen krachtwijken project, waarmee we in onze buurt al sinds 2008 iets wilden doen aan een een mooie looproute HS- binnenstad.

De oud raadsleden kregen de tassen mee bij de borrel, waar ook de immer korte ledenvergadering plaats vindt. Deze keer anders dan anders, want mijn buurtgenote Constance Boogers stelde haar woonruimte, begane grond, ter beschikking, met verrassende catering en met buurtinformatie. Tijdens de ledenvergadering werden ook de ons helaas ontvallen leden Vera Wijnkers en Ria Sikkes herdacht. Het werd over de gehele dag gezien een aangenaam weerzien met oud collega’s, veel informatie en aan onze gezondheid werd, met veel beweging, ook nog aandacht besteed.